Om länet Ragusa

I den sydvästra delen av Sicilien ligger länet Ragusa. Ett län med mycket omväxlande natur bestående av dels en distinkt högplatå på 500 m höjd över havet bestående av kalksten. Den kallas Ibleiska högplatån (Monte Iblei). Förutom högplatån med de underbara barockstäderna Ragusa, Modica, Scicli och Ispica, finns dels ett kustlandskap med härliga sandstränder och däremellan ett böljande bördigt jordburkslandskap. Kännetecknande för länet Ragusa är de långa stengärdesgårdarna som bildar ett rutmönster runt gårdar och hagar vart man än ser. I norr pyr den aktiva vulkanen Etna och i söder glittrar Medelhavet. Över alltihopa lyser Moder Sol!

Om du har sett TV-deckaren om Salvo Montalbano har du sett smakprov på natur och städer i Ragusa.  Salvo är förresten smeknamnet för Salvatore och det är ett mycket populärt namn här.

Kommunen Chiaramonte Gulfi

Gården där olivträden som ger Vivere Verdes underbara olja finns i kommunen Chiaramonte Gulfi. Här är jorden rik på mineraler och bönderna odlar oliver, vindruvor, persikor, citrusfrukter, garantäpplen och andra frukter samt karob. Marken här har brukats i årtusenden och de arkeologiska fynden är många. Just på Vivere Verdes gård finns ruinerna efter ett krukmakeri från 600 f Kr. Trakten beboddes tidigt av greker som anlade städerna Gulfi och Comiso. Senare kom Romarna och byggde palats och städer, därefter kom spanjorerna och nu vi!